MASINA CU CUTIE DE VITEZE AUTOMATA

 • Cum se traduc însemnele de pe cutia de viteze automată?

  Maşinile cu cutie de viteze automată sunt din ce în ce mai căutate pe piaţa din România.

  Preferate la început de femei pentru uşurinţa la condus, DSG-urile (Direct Shift Gearbox) au ajuns să fie căutate şi de către bărbaţi, mai ales pentru confortul oferit în timpul condusului.

  • O maşina cu cutie automată este mai economă şi se potriveşte perfect într-un oraş cu trafic aglomerat.
  • Apoi, este mult mai uşor de condus asigurând un confort sporit şoferului, mai multă lejeritate la condus şi un plus de siguranţă în trafic.
  • Cutia automată este ideală pentru cei cu probleme la picioare, ajută la urcarea în rampă si nu implică riscul de oprire bruscă a motorului.

  Hai să vedem pe scurt, ce inseamnă simbolurile de pe cutia de viteze automată şi cum este mai indicat să le folosim:

  P – Park

  R – Marsarier

  D – Drive

  N – Neutral

  În primul rând este indicat să oprim şi să parcăm maşina astfel: cu piciorul pe frână reducem viteza maşinii, după care tragem frăna de mână, punem cutia de viteză în poziţia P şi apoi scoatem cheia din contact sau oprim motorul de la butonul Start în cazul modelelor keyless.

  Să nu uităm nici faptul că o maşina cu cutie de viteze automată nu are decât 2 pedale: frâna (în stânga) şi acceleraţia (în dreapta). Deci nu va fi nevoie să apăsăm nicio pedală pentru a schimba poziţia cutiei de viteze (decât atunci când vrem să oprim maşina).

  Desigur, atunci când vrem să dăm cu spatele vom căuta poziţia R de pe cutia automată.

  Pasul următor pentru a porni la drum cu maşina este să mutăm pe poziţia D afişată pe maneta cutiei de viteze automată. Maşina va porni încet şi va prinde viteză cu ajutorul pedalei de acceleraţie.

  Este foarte important de reţinut faptul că trecerea din poziţia R către D se face întotdeauna de pe loc, cu maşina complet oprită, altfel forţăm piesele interne ale cutiei de viteze.

  Specialiştii auto recomandă de asemenea, ca la semafor sau când ştim că trebuie să aşteptăm mai mult, să scoatem maşina de pe pe poziţia D în N, dacă maşina nu este în pantă şi nu este nevoie să stăm cu piciorul pe frână.

  Drum bun şi nu uitaţi să vă puneţi centura de siguranţă!

  Pentru mai multe detalii, contactaţi echipa Service Cars!